top of page

דימוי גוף ודימוי עצמי נמוכים בגיל ההתבגרות ואיך להתמודד

עודכן: 17 באפר׳


בנות נוער מסתכלות בנייד

בגיל ההתבגרות, בני נוער חווים שינויים גופניים רבים, הורמונים, התנסויות וחוויות גופניות חדשות. כל אלה בשילוב עם מסרים מסוימים המועברים מהחברה, מהסביבה ומהמדיה מייצרים דינמיקה מורכבת של בני הנוער מול עצמם ועלולים לגרום לדימוי עצמי נמוך ודימוי גוף בעייתי. 


מה ההבדל בין דימוי עצמי לדימוי גוף?


דימוי עצמי מתייחס לאופן בו אנחנו מעריכים את עצמנו בהשוואה לאנשים אחרים בתחומי חיים שונים. הדימוי העצמי מושפע מההצלחות והכשלונות שלנו, ההישגים שצברנו והדרך בה אנחנו מעריכים את היכולות שלנו. 


בגיל ההתבגרות יש התמודדות עם המון לחצים, קשיים, שינויים ומשברים וביטחון עצמי ודימוי עצמי גבוהים הם כלי חשוב בהתמודדות. מתבגרים הסובלים מהערכה עצמית נמוכה יתקשו להתמודד עם מסרים מהסביבה ועשויים להיות בסיכון לפגיעה פיזית ונפשית. 


בניית הדימוי העצמי מתחילה עוד מתקופת הגן. הילד לומד לבחון את עצמו בחברה ומבצע השוואה האם הוא טוב יותר או פחות מחבריו. בגיל ההתבגרות, השינויים הרבים והחוויות המורכבות משפיעים משמעותית על הדימוי העצמי - בונים אותו או הורסים אותו.


דימוי גוף, מתייחס לאופן בו אנחנו מעריכים את הגוף שלנו, מה אנחנו מרגישים לגביו, מה היינו רוצים לשנות בו. בעיות דימוי גוף נפוצות מאד בגיל ההתבגרות ולמעלה מ-50% מבני הנוער היו רוצים לשנות משהו בגופם, החל מהמשקל, צבע העור, צבע העיניים או השיער, או אפילו הרצון לבצע ניתוח אסתטי או פלסטי.


הסיבות לביטחון עצמי נמוך בגיל ההתבגרות הן רבות. הגוף עובר שינויים הורמונליים רבים בתקופה הזו, שיער צומח במקומות חדשים ושונים, איבר המין משתנה ובני הנוער עוסקים בהשוואות מתמידות בינם לבין הסביבה הקרובה ובינם לבין אושיות מדיה ומפורסמים. מתבגרים רבים נתקלים בהערות, בביקורת ואף בתגובות מעליבות לגבי ההתנהלות שלהם, המשקל שלהם, הנראות שלהם וכל אלה מתגבשים יחד לפגיעה קשה בביטחון העצמי של המתבגרים.


הבעיה בחוסר ביטחון זה שזה לא מפסיק כאן ומוביל לבעיות בדימוי הגוף ובדימוי העצמי שגם הם נפוצים בקרב נערות ונערים. חשוב להבין שבעידן בו אנו חיים, בני הנוער נמצאים המון במדיות החברתיות ושואבים "השראה" מאושיות רשת, מדוגמנים ודוגמניות וממודל יופי קשה להשגה ולעיתים אף לא מציאותי. הנוכחות במדיה ומנגד המבט למראה נותן למתבגרים הרגשה שהנתונים הפיזיים שלהם לא מספיק טובים ופוגע בדימוי הגוף שלהם. 


מתבגרים רבים מנסים למצוא עבור עצמם פתרונות מהירים באמצעות דיאטות כסאח לא בריאות, הרעבה, דילוג על ארוחות, בולמוסי אכילה, שימוש בתרופות משלשלות - וכך מפתחות הפרעות אכילה ואובססיה סביב ספורט והמראה.


איך לטפל בדימוי גוף נמוך אצל מתבגרים?


מתבגרים שסובלים מדימוי גוף נמוך צריכים להרגיש שנעשה משהו כדי לשנות את המצב שלהם. תזונה בריאה ומאוזנת ושילוב של פעילות ספורטיבית יגרמו להם להרגיש טוב יותר עם עצמם. בנוסף, חשוב להיות עירניים ולשקף למתבגרים את הבעייתיות באידיאל היופי המוצג במדיה, לגרום להם לפתח שיקול דעת ולקבל בעירבון מוגבל את המסרים מהמדיה. להעביר להם את המסר שלא הכל זה יופי חיצוני וללמד אותם להעריך ולאהוב גם את מי שהם מבפנים, וגם להסביר להם ששינויים במשקל זה דבר טבעי ונורמלי וזה חלק מתהליך ההתפתחות שלהם. כמו שכבר ציינו, גם לביטחון העצמי של בני הנוער יש חשיבות גדולה ולכן רצוי לשלב פעילויות שיעזרו להם לחזק את הביטחון העצמי שלהם כגון עבודה, חוגים, מטלות מסוימות בבית, פעילויות חברתיות ועוד.


כהורים, חשוב שתתמכו בילדכם ותעשו הכל כדי להעלות את הביטחון העצמי, הדימוי העצמי ודימוי הגוף שלהם.

נסו להחמיא להם ולהדגיש את הדברים היפים בהם, ספרו להם סיפורים על עצמכם בתור ילדים ובני נוער ואפילו הראו להם תמונות של כמה השתניתם. אל תזרקו להם הערות על המשקל, אל תאמרו להם לעשות דיאטה ואל תבצעו השוואות בינם לבין אחרים. תנו להם את החופש לאכול מה שהם רוצים ומתי שהם רוצים אבל שמרו בבית על תזונה בריאה ועל תפריט מאוזן ומגוון. וכמובן, תזכרו שאתם המודל לחיקוי של הילדים שלכם. אם אתם לא רוצים שהם יהיו אובססיבים לגבי המשקל והמראה שלהם, שמשו להם דוגמא אישית.


בתור הורים, אתם גם צריכים להיות עם אצבע על הדופק ולדעת מתי כדאי לפנות לעזרה מקצועית. אם המתבגרים שלכם פיתחו הפרעת אכילה או סובלים מדימוי עצמי, דימוי גוף או ביטחון עצמי נמוכים אשר מפריעים לתפקוד התקין שלהם, אם יתפחו קשיי לימוד, אם הם מתבודדים או נמנעים מפעילויות כאלה ואחרות - מומלץ לפנות לאימון רגשי לבני נוער כדי שהבעיות הללו לא ילוו אותם להמשך חייהם.


באימון רגשי לבני נוער, נעזור למתבגר לגלות את היופי שבו, את החוזקות, את היכולות. נעזור לו להעריך את עצמו יותר ולמצוא בתוכו את העוצמות והכלים להתמודד עם החברה, עם מודל יופי מעוות ועם המציאות כפי שהיא ולפתח חשיבה נכונה, הגיונית ובריאה.


לפרטים נוספים והתייעצות לחצו כאן או התקשרו ל- 050-334-5333

 


פוסטים אחרונים

הצג הכול

Commentaires


bottom of page