חרם היא תופעה חברתית שהולכת ומתרחבת בארץ ובעולם החל מגילאי בית הספר היסודי, ולה עשויות להיות השלכות חמורות במידה ולא ננקטים צעדים בזמן.
היום, עם התפתחות הטכנולוגיה, תופעת החרם זולגת גם למדיה וילדים ומתבגרים שעוברים חרם סובלים הרבה פעמים גם מבריונות וחרם ברשת.
מה זה למעשה חרם חברתי?
חרם חברתי הינו נידוי של יחיד בקרב קבוצה חברתית המתבטא הרבה פעמים בביוש, התנכלות ובריונות כלפי המוחרם. תחושת הדחייה גומרת למוחרם להרגיש שקוף, לא אהוב ובודד ויש לכך השלכות קשות על הדימוי העצמי ועל היכולות החברתיות שלו, כאלה שעשויות ללוות אותו גם בבגרותו.
כאן נכנסים לתמונה ההורים, להם תפקיד חשוב בבניית הביטחון העצמי של הילד והיכולת שלו לצמוח מתוך המשבר, מתוך החרם.
בשנים האחרונות נעשו מחקרים רבים בקרב בתי ספר אשר העלו נתונים בעייתיים: ביותר מ-50% מבתי הספר נצפו סימני חרם ואף חרם מלא כלפי תלמיד אחד או יותר. בגילאי בית הספר היסודי תופעת החרם נפוצה יותר, אך קיימת גם בגילאי התיכון. בהחלט מדאיג.
החרם כשלעצמו יכול להתבטא בכמה אופנים. אחד מהם, הקשה מביניהם, הוא תופעת הנידוי החברתי. ילדים ובני נוער אשר סובלים מנידוי חברתי מרגישים בודדים ושקופים. הם מורחקים מפעילויות חברתיות ולימודיות, גם בכיתה וגם בשעות אחר הצהריים. הם לא מוזמנים לאירועים, ימי הולדת או משחקים חברתיים.
נידוי חברתי פוגע בדימוי העצמי של הילד ואף במוטיבציה וברצון שלו ללכת לבית הספר ולהיות חלק מאירועי חברה.
צורה נוספת של חרם היא חרם כיתתי אשר נפוץ יותר בגילאי היסודי אך ניתן למצוא אותו גם בגילאי החטיבה והתיכון. בגילאי היסודי, הילדים לרוב לא לגמרי מבינים את המשמעויות של החרם ואת ההשלכות שלו על המוחרם ולכן הם "מתחילים" חרם בגלל רגשות שונים כמו קנאה, פחד או כעס וסוחפים אחריהם ילדים נוספים בכיתה להצטרף לחרם.
חשוב להבין שבגילאים צעירים, הילדים והמתבגרים נמצאים בתהליך התפתחות הזהות העצמית והדימוי העצמי ומושפעים רבות מהחוויה החברתית שלהם. עבורם, החרם נתפס כ"אסון" ומשפיע משמעותית על הדימוי העצמי, הביטחון העצמי וההתפתחות האישית. לרוב, הם מתקשים לבקש עזרה ומנסים להסתיר את המצב. ובדיוק בגלל זה, חשוב שההורים יהיו ערניים למצבו הנפשי של הילד או המתבגר שלהם.
איך לזהות אם הילד שלכם סובל מחרם?
חרם חברתי הוא תופעה שלא פוסחת על ההורים. הורים שילדיהם חווה חרם חברתי חשים גם הם כעס, פגיעה וחוסר אונים. אמנם, בחלק גדול מהמקרים ההוריםכלל לא מודעים למצבו של הילד בגלל שהוא לא משתף ומנסה להסתיר את המצב.
אז איך בכל זאת תוכלו לזהות אם הילד שלכם נמצא במצוקה?
היו מעורבים ושימו לב אם הוא לוקח חלק בפעילויות בכיתה ובשעות אחר הצהריים, אם הוא שמח ללכת לבית הספר או מעדיף להיעדר לעיתים תכופות. נסו להקשיב לו ולהבין כיצד הוא בוחן את עצמו, מה הביקורת העצמית שלו.
רצוי להיות עם אצבע על הדופק ולקבל תמונת מצב רציפה באמצעות שאילת שאלות מנחות וערניות למצבו הנפשי של הילד ולהתנהגותו.
גורם נוסף שחשוב לשים אליו לב הוא תופעת הבריונות ברשת.באמצעות הרשתות החברתיות והווטסאפ, ילדים עשויים להגדיל את מימדי החרם, להפיץ מידע כוזב או משפיל, לשלוח הודעות פוגעניות, ולפגוע בילד המוחרם מבלי שתהיה לו שליטה על כך.
בתור הורים, חשוב לבדוק את הרשתות החברתיות ואת שיחות הווטסאפ של ילדכם ולעצור את זה בזמן.
דרכי התמודדות עם חרם חברתי
להורים אין את כל הכלים לפתור את בעיית החרם, אבל ישנן מספר פעולות שחייבים לבצע כדי לעזור לילד להתמודד טוב יותר עם המצב.
לדובב את הילד - כבר בגיל צעיר, למדו את ילדכם לספר לכם מה עובר עליו, לבטא את עצמו ואת מה שהוא מרגיש. דברו איתו, הקשיבו לו, תשאלו אותו איך היה בבית הספר או בגן ונסו להרחיב כשהוא נתקל בקשיים חברתיים שונים.
אמפתיה - אל תשפטו. הילד לא צריך ביקורת, שיפוטיות או רחמים. תנו לו הרגשה שאתם מבינים את מצבו ותנו לו את הביטחון שאתם בצד שלו.
תציפו את הילד באהבה - תבהירו לילד שהוא לא לבד! גם אם הוא מרגיש בודד בעקבות החרם, יש לו משפחה שאוהבת אותו. דאגו לבלות איתו זמן, לצרף אותו לחוגים או מפגשים עם בני גילו ולהעצים אותו.
העצמה וחיזוק הביטחון העצמי - בתור הורים יש לכם אחריות גדולה על ההתפתחות האישית של הילד. גם במצבי חרם, בתור הורים חשוב להניח את הרגשות שלכם והכאב שלכם בגלל המצב בצד ולהתרכז בחיזוק ובניית הביטחון העצמי של הילד
בתור הורים, הציבו לעצמכם מטרה להפוך את התא המשפחתי שלכם למקור העצמה וכוח עבור הילדים. למקום של בית חם ואוהב. כאשר הקשר בתוך המשפחה חם ואוהב והתקשורת פתוחה ונכונה, קל יותר לילדים להתמודד עם קשיים חברתיים ומצבי חרם כי הם יודעים שיש להם עוגן, תמיכה ואהבה.
טיפול רגשי להתמודדות עם חרם
ישנה חשיבות עצומה לתפקיד שלכם כהורים במצבי משבר והתמודדות עם חרם, אמנם חשוב לא פחות להיעזר בגורמים מקצועיים ובטיפול רגשי כדי לצמצם את ההשלכות של החרם על תהליך ההתפתחות וההתבגרות של הילד. טיפול רגשי יסייע לילד לזהות את הקול הפנימי שלו ולמצוא בתוכו את העוצמות להתמודד עם משברים ואף לצמוח מהם.
חרם הוא תופעה חברתית קשה שעשויות להיות לה השלכות גם בחיים הבוגרים של המוחרם. בטיפול רגשי, הילד יקבל כלים להתמודד עם החרם במקום לברוח ממנו ולהעלם, מתוך הבנה שגם במהלך חייו הבוגרים הוא ייתקל במשברים וקשיים שיחייבו אותו להתמודד ולהמשיך הלאה. בנוסף, חשוב לערב גם את הצוות החינוכי במצב כדי שישימו לב לדינמיקה החברתית בזמן הלימודים.
הילד שלכם סובל מחרם?
אני מזמינה אתכם למפגש בו אעניק לכם ולילד כלים חשובים להתמודדות עם המצב וכן טכניקות לשיפור הביטחון העצמי והדימוי העצמי. לתיאום, לחצו כאן או התקשרו ל- 0503345333
Comments