כמה שעות ישנתם הלילה? הורים לתינוקות בטח יענו מיד שלא הרבה… אומרים שזה עובר, אבל כמה זמן אתם באמת מסוגלים לחכות?! יש כמה דברים שתוכלו לעשות כדי לשנות את המצב!
הפרעות שינה אצל תינוקות וילדים היא תופעה שכיחה למדי, אבל לא משנה כמה מוכרת ונורמלית היא - המצב שנוצר בעקבותיה הוא לא פשוט. ההורים לא ישנים בגלל התינוק או הילד, מתקשים לתפקד בשגרת היום יום שלהם, מתוסכלים ועצבניים.
אז איך בכל זאת ניתן לשנות את המצב? באמצעות הקניית הרגלים נכונים שיאפשרו לכם לסגל שגרה חדשה ומועילה לכל בני המשפחה, תאפשר לכם לחזור לתפקד, להיות מאושרים, שמחים ועירניים.
נשים את הקלפים על השולחן… כמה זמן אנחנו בכלל צריכים לישון?
בממוצע, שליש מהחיים שלנו אנחנו מבלים בשינה. כמות השינה המומלצת לפי גילאים:
תינוקות ניו בורן 0-3 חודשים: 14-17 שעות שינה
תינוקות בגילאי 4-11 חודשים: 12-15 שעות שינה
פעוטות בגילאי שנה עד שנתיים: 11-14 שעות שינה
ילדים בגילאי 3-5 שנים: 10-13 שעות שינה
ילדים בגילאי 6-13: 9-11 שעות שינה
בני נוער בגילאי 14-17: 8-10 שעות שינה
בוגרים בגילאי 18-25: 7-9 שעות שינה
בוגרים בגילאי 26 ומעלה: 7-8 שעות שינה
שינה אצל תינוקות
כבר ברחם, התינוק מפתח הרגלי שינה. במהלך, היום כאשר האם פעילה התינוק נרדם, ודווקא כאשר היא במנוחה, הוא מתעורר. ההרגלים האלה ממשיכים איתו גם לאחר הלידה ולכן נוצר מצב בו התינוק ישן במהלך היום ופעיל ועירני יותר בלילה. כעבור מספר חודשים, הפרשת הורמון השינה מתאזנת ורק אז שעות השינה של התינוק מתחילות להתאזן.
אמנם, גם בגיל מאוחר יותר, עד בערך גיל 10 חודשים, תינוקות רבים מתעוררים בלילה לפחות פעם אחת בכדי לאכול. מעבר לגילאים הללו, הרעב כבר לא גורם מרכזי והתעוררות אצל תינוקות עשויה להצביע על חרדת נטישה המתבטאת בהתעוררות וצורך של התינוק לראות את ההורה ורק אז לחזור לישון.
הפרעות שינה אצל ילדים
אם נבחן ילדים בגילאי גן ואילך, גם כאן נתקל בהרבה הפרעות שינה.
בגילאים הללו הגורמים עשויים להיות מגוונים, החל מבעיה רפואית כגון שקד שלישי מוגדל, מחלה ויראלית, דלקות אוזניים חוזרות, תולעים שגורמות לכאבי בטן וגרד בעיקר בלילה ועוד. תנאים סביבתיים כגון רעש, אור, חום או קור וכדומה עשויים גם הם להפריע לשינה ולגרום להתעוררויות. וכמובן, הרגלי שינה בעייתיים שנמשכו מהינקות עשויים ללוות את הילד גם שנים קדימה ולפגוע באיכות השינה שלו, ושלכם.
אז איך בכל זאת ניתן להתמודד עם הפרעות שינה אצל תינוקות וילדים?
טקסיות - אחת השיטות המקובלות היא ליצור טקס שינה קבוע אצל התינוק המתחיל בהשכבת התינוק במיטה בחדר נפרד מההורים וכשהוא מתחיל לבכות לתת לו כ-5 דקות להירגע בכוחות עצמו. אם הוא לא מצליח, לגשת אליו ולנסות להרגיע אותו באמצעות בקבוק מים או מוצץ מבלי להוציא אותו ממיטתו ואז לצאת מהחדר.
לעיתים התינוק עשוי להיות עקשן ותידרשו לחזור על הפעולה הזו שוב ושוב, אפילו במשך שעות, עד שהתינוק ילמד להרדים את עצמו ויבין שזה הזמן לישון.
אם אתם מרגישים שהילד או התינוק חסרי מנוחה בלילה, ניתן להיעזר גם בטיפול טבעי כגון הומיאופתיה, דיקור, צמחי מרפא, תזונה ותוספים כדי להעניק מענה הוליסטי של גוף ונפש.
לצד אלה, חשוב לבחון כל מקרה לגופו ולהבין האם הילד בוכה ומתקשה לישון בגלל צורך רגשי, נפשי או פיזיולוגי ולתת לו מענה ראוי במהלך היום ולא בשעות הלילה. במידה ומדובר בצורך רגשי או נפשי, מומלץ להתייעץ עם גורם מקצועי ולבחון טיפול רגשי לילדים כדי לפתור את המצב ולוודא שהפרעות השינה לא ילוו את הילד גם בהמשך חייו ועל מנת לאפשר לו לחזור לנהל שגרת חיים תקינה.
Comments